saandru

Alla inlägg den 25 januari 2011

Av saandru - 25 januari 2011 18:05

Korsett!

 

Ordet korsett kommer ifrån det latinska ordet corpus som betyder kropp.

Korsetten användes väldigt mycke mellan 1500 till slutet av 1800 talet. Det är ett plagg avsedd i första hand för kvinnor för att forma figuren på ett sätt som modet föreskrivit genom tiderna. Men det har även funnits korsett för män, men det var inte lika vanligt. Korsetten är ett plagg i styvt material som bärs mot kroppen. Den sträcker sig från bysten till höfterna. Korsetten är försedd med kraftig snörning baktill så att man kunde snöra den hårt och på så vis forma kroppen.

Korsettens första uppgift var att hjälpa till att hålla tunga kläder på plats och betraktades inte som mer än vilket underplagg som helst, men under slutet av medeltiden började man tänka på korsetten som ett eget plagg och den började följa modets växlingar.

Detta mode höll i sig långt in på 1700-talet, då även barn började använda korsetter. De var gjorda i läder och de skulle göra barnen vana att vara snörda tills de blev äldre och de riktiga korsetterna användes. Dessa läderkorsetter konstruerades och användes både av flickor och av pojkar. Mödrar rekommenderades att redan när barnen var små lägga dem på mage och placera foten på barnets korsrygg för att kunna ta spjärn och snöra korsetten ordentligt.

Kravet på smalare midjor ökade på 1800 talet. En ny sorts korsett skapades som gjorde att kvinnor kunde börja snöra sig själv utan hjälp. Man ansåg att ju smalare midja en kvinna hade desto mer eftertraktad var hon och korsetterna snördes till bristningsgränsen. De snördes så hårt att kroppen tog skada. Det krävdes stort mått av behärskning att inte visa någon form av smärta eller obehag när korsetterna snördes, vilket ansågs som skamligt. Kvinnor förlorade känsel i nedre delen av kroppen, de svimmade ofta eftersom de inte kunde andas ordentligt i de hårt åtsnörda korsetterna, och på så vis inte kunde tillgodogöra sig tillräckligt med syre. Det fanns kvinnor som opererade bort de två nedersta revbenen för att på så vis kunna snöra sig en smalare midja.

Kvinnor som gick i många år med korsetter kunde inte tillslut, ens om de ville, gå utan korsetter eftersom kroppens muskulatur aldrig tränats.

För att behålla sitt midjemått konstruerades särskilda korsetter som kvinnorna kunde sova i om nätterna.

Korsetterna har alltid främst använts av rikare människor, men under 1800-talet efter symaskinens framfart kunde man börja producera många korsetter och de blev billigare. inte bara de rika kunde börja använda dem. Men det handlade fortfarande om att ha så smal midje som möjligt.

1910 var det istället modernt med en kurvig figur och korsetten slopades helt efter mer än 400 års daglig användning.

Korsetten har efter det kommit och gått i modesammanhang, men aldrig har den kommit till sådan extrem användning som den gjorde från slutet av medeltiden fram till början av 1900 talet. Korsettens funktion och utseende har grenat sig fram till våra dagar. Numera fyller den inte funktionen av att snöra sig onaturligt smal, utan har modifierats och används av människor som har ryggproblem och behöver stöd.

Korsetter som ser ut som de som användes förr är numera en extravagant del i en klädesuppsättning, och används främst för sitt utseendes än sin funktions skull i speciella sammanhang som konserter, teater och maskerad. Men också som utmanade underkläder.

 

  

världens smalaste midja

Av saandru - 25 januari 2011 17:08

Hallo (:

håller på med mitt skolarbete just nu (:

ska skriva om korsett (:

arbete till slöjden då , och jag tyckte att de passade att skriva om det eftersom jag håller på att göra en just nu så ja (:

annars har det varit en lugn dag , första gången jag har bild på denna skolan.. fint fint <3

annars så fick vi tillbaka vår so-lärare idag o vi hoppas verkligen inte vi ska byta igen <3

hon är hur trevlig som helst (: <3

imorgon har jag sovmorgon men funderar på att sticka till skolan tidigare eller ta o träna lite på morgonen men vi får se hur det blir <3

nej nu ska jag ta och skriva vidare om korsetten <3


  

det här är en korsett för er som inte visste <3  

Presentation


Hellu (:
Saandru här, tjejen som lever sitt eget liv efter sina egna regler ;)
på fritiden umgås jag med min familj och mina vänner.
pluggar och till hösten kommer jag troligen börja gå barn & fritid (:

Fråga mig

7 besvarade frågor

Omröstning

vad borde jag skriva mer om i bloggen?
 familjen
 vänner
 kärleken
 kläder
 mej själv
 hur mitt liv har varit innan

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10
11
12
13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards